Een volwassen kip verliest zijn of haar veren. Oudere, doffe en versleten veren worden vervangen door mooie, nieuwe en sterkere exemplaren. Dit gebeurt twee keer per jaar: een keer voor de winter en een keer voor de zomer.
Het is vergelijkbaar met hoe reptielen hun huid verliezen – het is een natuurlijke ‘afscheiding’ die geen reden tot bezorgdheid hoeft te zijn.
WAT IS DE RUI?
Waarom Ruien Kippen?
Kippen gaan in de rui om de versleten veren te vervangen en om het verenpakket af te stemmen op (aankomend) seizoen. De winterveren zijn vaak donkerder en dikker. Ook zijn er meer donsveren bij die de kip warm moeten houden in de winter. De zomerveren zijn lichter, dunner en zijn in een minder groot aantal. Op deze manier dragen je kippen voor elk seizoen een ‘geschikte outfit’.
Het wisselen van veren gebeurt vaak in een vaste volgorde. Tijdens het ruien ligt het kippenhok vol met veren en zien de kippen er zielig uit. Pas als de oude veren zijn verdwenen is er plek voor nieuwe.
Nieuwe veren zijn in eerste instantie zichtbaar als ‘pinnen’. Hiernaast kan je daar een goede foto van zien:De pinnen zullen eerst groeien, en daarna opengaan. Dit zijn nu de nieuwe veren die de kip voor de rest van het seizoen zal hebben.
WAT VEROORZAAKT DE RUI?
Kortere daglichturen en het natuurlijke einde van een legcyclus zijn de meest voorkomende oorzaken van een vervelling. Dit gebeurt meestal aan het einde van de zomer tot de herfst.
Er zijn ook andere factoren die kunnen bijdragen aan (een vroegtijdige) rui:
- Ondervoeding
- Ziekte
- Extreme hitte
- Spanning
- Uitdroging
Het is essentieel om uw kippen gezond te houden om deze andere oorzaken voor een vroegtijdige vervelling te vermijden. Een broedende kip kan ook vervellen nadat ze lang op haar eieren heeft gezeten en eieren deze heeft uitgebroed. In haar poging om ervoor te zorgen dat haar eieren en kuikens veilig zijn, kan de stress op haar lichaam gemakkelijk leiden tot een vroegtijdige rui.
HOELANG DUURT DE RUI?
Meestal start het ruiproces in de late zomer of vroege herfst, wanneer de dagen korter worden. Meestal tussen augustus en november. Deze rui duurt tussen de 8 en 12 weken. Dit zijn allemaal vuistregels en de lengte en duur van de rui kan sterk variëren van kip tot kip. Net als dat elke kip een eigen persoonlijkheid heeft, zal elk kip zijn eigen rui-schema hebben.
Sommige zullen langzaam veren wisselen, in wat we vaak een “zachte” rui noemen. In een zachte rui laat een kip langzaam zijn veren vallen gedurende een langere periode. Soms duurt het ongeveer een maand, maar we hebben ook weleens kippen gehad die drie of vier maanden lijken te vervellen!
Sommige kippen zien er de ene dag nog goed uit, maar verliezen ”opeens” ‘s nachts of in een korte tijdsspanne een grote hoeveelheid veren. Dit is wat we vaak een ‘harde’ rui noemen. Ondanks dat kippen er slechter uitzien t.o.v. langzame vervelling, zal de gehele duur van de rui korter zijn.
De duur, het type en de voortgang van de rui hangt ook nog een keer af van de genetica/ras van de kip. Dit zal nog duidelijker zijn als je een grotere groep kippen hebt. Rui is ook direct gerelateerd aan het leggen.
IMPACT VAN DE RUI? GEEN EIEREN MEER?!
Om nieuwe veren te maken, hebben kippen een enorme hoeveelheid eiwit nodig. Het maken van eieren vereist ook het gebruik van eiwitten. Om nieuwe veren te laten groeien om ze de winter door te beschermen, nemen hennen een pauze van het leggen en nemen ze een “vakantie van de eileg”. De legperiode wordt vaak beschouwd als het einde van de legcyclus van het jaar, toch hoeft dit lang niet altijd waar te zijn. Als je je kippen goed verzorgd en zorgvuldig door de rui heenhelpt gaan ze snel genoeg weer leggen.
Factoren die de Eileg Verminderen
Zelfbehoud in de winter: Om zichzelf te beschermen met een betere verenvacht en om haar lichaam te laten rusten, zal een hen vertragen of stoppen met leggen ten gunste van zelfbehoud. Noem het een natuurlijke wintervakantie.
Kortere dagen: het aantal uren daglicht draagt ook bij aan het stoppen of opnieuw opstarten van een legcyclus. Een kip heeft ongeveer 14 tot 16 uur daglicht nodig om de bepaalde hormonen te activeren die een rol spelen bij het leggen van eieren. De daglichturen worden in de winter korter en zijn niet altijd voldoende om het reguliere legproces voort te zetten. Sommige mensen gebruiken kunstmatig licht in het kippenhok om de eileg te verlengen. Het is niet natuurlijk maar het werkt wel…
Nu je alles weet over de Rui is het tijd om met een paar simpele tips je kippen door deze periode heen te helpen! Lees hier!
BONUS:
Rui bij Kuikens
Kippenkuikens zullen ook een reeks van drie ‘mini’-rui periodes doormaken naarmate ze ouder worden, wel verloopt het anders dan de seizoensgebonden rui-ervaring van volwassen kippen. Een jonge kip doorloopt de eerste rui periode vrijwel nooit gedurende de eerste 15 tot 18 maanden van zijn leven. Stel je kuikens zijn in de lente uitgekomen dan zullen ze hoogstwaarschijnlijk pas het volgende jaar door een herfstrui gaan.
Rui bij Tuinvogels
De rui is een hele normale zaak voor vogels: elke vogel moet van verenkleed wisselen, want veren verslijten in de loop der tijd. Tijdstip, impact en lengte verschillen per vogelsoort. Je kan je (inheemse) vogelsoorten ook helpen tijdens de rui door in de herfst bij te voeren met eiwitrijke voeding.