Kippen in de stad: Zo doe je dat!

Kippen in de stad: Zo doe je dat!

Kippen houden in de stad is de laatste tijd steeds populairder geworden bij zowel ervaren als beginnende kippenhouders. Het is een geweldige manier om verse eieren te krijgen en het houden van kippen kan ook rustgevend werken. Maar waar begin je als je nog nooit eerder kippen hebt gehouden? In deze handleiding geven we je enkele tips en trucs om je op weg te helpen.

 

De voordelen van kippen houden in de stad

Voordat we ingaan op de details van het houden van kippen in de stad, is het goed om te weten waarom het zo'n populaire trend is geworden. Allereerst zijn kippen geweldige bronnen van verse eieren. Je hoeft niet meer naar de supermarkt te gaan voor eieren van twijfelachtige kwaliteit. Bovendien kun je zelf kiezen welk voer je jouw kippen geeft, wat ervoor zorgt dat de eieren nog gezonder en lekkerder zijn.


Daarnaast is het houden van kippen een ontspannende bezigheid. Het kan een rustgevend effect hebben om ze te zien scharrelen, en het kan een geweldige manier zijn om jezelf af te leiden van de drukte van de stad. Ten slotte zijn kippen gewoon leuke en interessante dieren om te hebben. Als je kinderen hebt, kan het een geweldige manier zijn om ze te leren over dieren, verantwoordelijkheid en het milieu.


Stap 1: Controleer de regelgeving


Voordat je kippen aanschaft, is het belangrijk om de lokale regelgeving te controleren. In sommige steden en gemeenten is het verboden om kippen te houden, terwijl in andere steden en gemeenten beperkingen gelden voor het aantal kippen dat je mag houden. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van de regels en voorschriften voordat je begint. Het houden van een haan is vaak niet toegestaan omdat het kraaien kan zorgen voor overlast.


Stap 2: Maak een geschikte huisvesting


Kippen hebben een geschikte huisvesting nodig om te rusten en te slapen. Zorg ervoor dat de kippenhokken groot genoeg zijn voor de kippen om te kunnen bewegen en leggen van eieren. Je kunt zelf een kippenhok maken of er een kopen.


Stap 3: Zorg voor voeding en water


Kippen hebben dagelijks voeding en water nodig. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede balans in het dieet van de kippen, zodat ze alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben. Je kunt kant-en-klaar kippenvoer kopen, maar je kunt ook zelf voer samenstellen. Zorg ervoor dat er altijd vers water beschikbaar is voor de kippen. Ook kan je kippen inzetten om je GFT resten her te gebruiken!


Stap 4: Zorg voor een veilige omgeving


Kippen zijn gevoelig voor roofdieren, zoals vossen, katten en ratten. Zorg ervoor dat het kippenhok en de ren goed beveiligd zijn, zodat roofdieren niet bij de kippen kunnen komen. Je kunt bijvoorbeeld gaas of netten gebruiken om het kippenhok en de ren af te schermen. Zeker in de stad kunnen katten en honden zorgen voor stress bij kippen.


Stap 5: Het kiezen van het juiste kippenras


Als je eenmaal hebt besloten om kippen te houden, moet je kiezen welke kippenrassen het beste bij jouw situatie passen. Sommige rassen zijn beter geschikt voor het houden van kippen in de stad dan andere. Over het algemeen zijn kippenrassen die stil zijn en niet al te groot zijn, zoals de Plymouth Rock, de Sussex en de Orpington, de beste keuzes. Deze rassen zijn rustig en gedragen zich goed in een beperkte ruimte.Stap 6: Koop een Kip en Begin gewoon!


Het heeft geen zin om eindeloos informatie te consumeren voordat je begint. De meeste dingen zul je pas ervaren als je ze echt hebt. Het meeste zul je leren door te doen. Het is makkelijk om met kippen te beginnen en gaandeweg zul je alles wel leren. Je kunt kippen kopen bij boerderijwinkels, dierenwinkels en pluimveehandels in Nederland. Ook kun je online kippen kopen via websites zoals Marktplaats, Petsplace en DierenwinkelXL. Laat je kip langzaam wennen aan de nieuwe omgeving. Kippen zijn angstige dieren. Vraag zeker in het begin niet teveel van ze.Stap 7: Geniet van je kippen


Kippen zijn gezellige dieren die graag bij mensen zijn. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen en je kunt veel plezier beleven aan het observeren van hun gedrag. Vergeet niet om regelmatig de eieren te rapen en ze in de gaten te houden. Kippen kennen net als mensen en andere dieren een hoop kwalen en ziektes. Vertonen ze afwijkend gedrag of zien ze er niet goed uit doe dan onderzoek bijvoorbeeld via de symptonenzoeker van Kim’s Kippenclub! Vergeet ook niet om het hok regelmatig schoon te maken. Maar het belanrijkste is om te genieten van je nieuwe vrienden.


Wil je jouw kippen het beste voer geven? Koop dan nu kwalitatief hoogwaardig kippenvoer met bijzondere aandacht voor het milieu in onze webshop en geef jouw kippen de voeding die ze verdienen!Hieronder nog veelgestelde vragen over kippen houden in de stad

Waarom kippen houden in de stad?


Eieren: Versgelegde eieren zijn een van de belangrijkste redenen waarom mensen kippen houden. Het is heerlijk om elke dag je eigen verse eieren te kunnen rapen en het is ook nog eens gezonder dan het kopen van eieren uit de supermarkt.
Duurzaamheid: Het houden van kippen is duurzaam en ecologisch verantwoord. Je vermindert namelijk de vraag naar eieren uit de fabrieksindustrie, wat vaak gepaard gaat met onethische praktijken en een hoge CO2-uitstoot.
Tuinieren: Kippen kunnen geweldige composteermachines zijn. Door hun uitwerpselen te gebruiken als meststof kun je je tuin verrijken en gezonder maken.
Afvalverwerking: Kippen kunnen ook dienen als een natuurlijke manier om keukenresten te verwerken. Kippen zijn namelijk alleseters en kunnen restjes eten zoals groenten, fruit, brood en granen.
Gezelschap: Kippen zijn geweldige huisdieren en kunnen erg gezellig zijn. Het is leuk om ze te zien scharrelen. Met een beetje moeite zijn ze erg tam te maken.

Is het legaal om kippen te houden in de stad?

Ja, het is meestal toegestaan om kippen te houden in de stad, maar er kunnen wel lokale regels en voorschriften gelden. Het is belangrijk om te controleren wat de specifieke regels zijn in jouw gemeente of stad.

Hoeveel ruimte hebben kippen nodig?

Kippen hebben minstens 0,5 vierkante meter per kip nodig in het hok en minstens 4 vierkante meter per kip in de buitenruimte om gezond te blijven. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende ruimte en een schoon en veilig hok voor de kippen.

Welke soorten kippen zijn geschikt voor het houden in de stad?

Kippenrassen die rustig zijn, niet te veel lawaai maken en niet te groot zijn, zijn vaak het meest geschikt voor het houden in de stad. Enkele voorbeelden van geschikte rassen zijn de Barnevelder, Sussex, en de Nederlandse Sabelpootkriel.

Welke roofdieren komen voor in de stad die een bedreiging vormen voor Kippen? 
In de stad kunnen verschillende roofdieren voorkomen die een bedreiging kunnen vormen voor kippen, zoals katten, honden, vossen, ratten en roofvogels. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de kippenhokken goed zijn beveiligd met stevig gaas en dat de kippen 's nachts opgesloten zitten in een veilige ruimte. Ook is het aan te raden om de kippenren af te schermen met netten en om eventueel een bewegingsmelder te plaatsen. Zo kun je het risico op roofdieren verminderen

Wat doe ik met kippenpoep, mag het in de GFT bak?

Ja, kippenmest mag in de gft-bak worden gegooid, omdat het organisch materiaal is. Het is zelfs een goede toevoeging aan de composthoop, omdat kippenmest rijk is aan voedingsstoffen die goed zijn voor planten. Zorg er wel voor dat je alleen de mest gebruikt en geen strooisel, omdat dit de composthoop kan verstikken. Verder is het belangrijk om niet te veel kippenmest in één keer op de composthoop te gooien, omdat dit kan leiden tot een te hoge concentratie stikstof en geurproblemen kan veroorzaken.

Kunnen kippen mijn kinderen aanvallen?
Over het algemeen zullen kippen geen mensen aanvallen, tenzij ze zich bedreigd voelen of hun kuikens verdedigen. Als kinderen zich rustig en vriendelijk gedragen richting de kippen, is de kans klein dat de kippen agressief worden. Toch is het belangrijk om kinderen te leren hoe ze zich moeten gedragen rondom kippen, zoals niet rennen of schreeuwen en geen eten naar de kippen gooien. Het is ook aan te raden om kinderen onder toezicht te houden bij het omgaan met de kippen.

RELATED ARTICLES