5 Tips om je Kippen door de Rui te Helpen

5 Tips om je kippen tijdens de rui

In dit artikel vertelden we wat de rui precies is.In dit vervolg artikel vertellen we wat jij zelf kan doen om je kip te helpen.

Wist je dat een kippenveer voor meer dan 80% uit eiwitten bestaat? Met zoveel eiwit in elke veer, moeten we ervoor zorgen dat onze kippen wat extra hulp krijgen tijdens hun vervelling, zodat ze beschermende en sterke nieuwe veren krijgen!

Hier zijn enkele tips om je gevleugelde vrienden te helpen:

TIP 1: VOEDING, VOEDING & NOG EEN KEER VOEDING

De bouwstenen van een kip bestaan in de eerste instantie uit voeding. Zoals hierboven genoemd bestaan veren voor circa 80% uit eiwit. Als een kip een geheel nieuw verenpakket nodig heeft is het dus logisch om extra eiwit te voeren!

Normaliter zouden we onze kippen voer moeten geven met ongeveer 16% eiwit. Overweeg tijdens het ruiseizoen om over te schakelen naar voeding die iets hoger is in eiwit, minimaal 18%. Een andere mogelijkheid om de reguliere voeding aan te vullen met een eiwitrijke gezonde snack (zie tip 5 hieronder).

Overweeg een eiwitrijkere (starters) voeding tijdens de rui. Een kuikenstarter of kweekvoeding is eiwitrijker dan een gewoon legkippenvoer. Afhankelijk van het merk en de formule variëren ze van 18% tot 20% in eiwitgehalte. U kunt ook overschakelen naar (of mengen in) een vleeskuikenformule of voer voor wildvogels, dat meestal uit 20% tot 25% eiwit bestaat.

Geef extra vitamines in het drinkwater of bij hun eten. Deze kan je bijvoorbeeld bij de Kippenclub kopen. Deze vitamines zullen het immuunsysteem van je kip versterken- deze is nu eenmaal zwakker geworden.

Zorg ervoor dat je kippen altijd voldoende calcium/grit beschikbaar hebben. Zelfs als de hennen stoppen met leggen tijdens hun rui, hebben ze nog steeds wat extra calcium nodig voor veel verschillende lichaamsfuncties.

TIP 2: EVEN GEEN KNUFFELKIP

Het opnieuw aangroeien van veren is een ongemakkelijk proces, hun huid is ultragevoelig met de speldveren die (half) uitsteken. Elk van die kleine speldveren zit vol met voedingsrijk bloed dat de nieuwe veer voedt terwijl deze groeit.

Onze vriendelijke kippen kunnen zelfs van ons wegrennen als we ze willen naderen. Je zult merken dat zelfs je liefste kippen tijdens hun rui niet bij jou of andere kippen in de buurt willen zijn. Maak je geen zorgen, hun mooie persoonlijkheden zullen echt wel weer terugkeren nadat ze in hun nieuwe veren zijn gegroeid!

Het teruggroeien van die veren kan behoorlijk pijnlijk en irritant zijn, pak je kippen dus alleen op als het noodzakelijk is. Het is beter om ze een extra eiwitrijke snack te geven dan ze per ongeluk op een verkeerde plek aan te raken.

TIP 3: LIEVER GEEN STRESSKIP

Een andere manier je kippen door hun rui te helpen, is door hun stress te beperken. Voorkom ”stresskippen”! Ze ondergaan al veel fysieke stress tijdens de rui. Vermijd daarom tijdens deze periode grote veranderingen, zoals het introduceren van kippen of het verbouwen van het hok.

Ze zijn wat zwakker en hebben dus meer liefde en aandacht nodig in deze periode. Ook zijn er verschillende supplementen (zoals Ruihulp of extra vitamine) beschikbaar op de markt die je kan gebruiken. De ene kippenhouder is natuurlijk fanatieker dan de ander. Kijk eens op de website van Kim's Kippenclub. Daar staat veel relevante informatie en ze geeft je graag advies indien je problemen ervaart. 

Denk verder aan voldoende vers water en zorg dat je kippen het niet koud hebben (ze hebben tijdelijk minder veren) Je kan dit doen door meer bodembedekking te gebruiken in het hok of door in de nestbakken- indien je kip hier slaapt, een laagje hooi te leggen. Stro kan je eventueel gebruiken, maar dit is op eigen risico en absoluut af te raden want stro is hol vanbinnen en als er iets is waar bloedluizen dol op zijn..

Kippen zijn tijdens de rui vatbaarder voor infecties en ziekten. Om deze reden is het belangrijk dat het kippenhok goed schoon gehouden wordt. Ook moet het kippenhok voldoende beschutting bieden tegen neerslag en wind.

TIP 4: ACCEPTEER HET PROCES

Nu je weet wat rui is en waarom het gebeurt, kun je beter voor je kippen zorgen! Artikel gemist? Lees hier

Maak je niet teveel zorgen als je kip er tijdelijk slecht uit ziet. Dit hoort erbij en de rui is net als het wisselen van de seizoenen een volkomen normaal en natuurlijk proces.

Als je dit nog steeds leest, ben je op de goede weg om je kippenfamilie in deze tijd te helpen. Ze hebben geluk dat ze jou hebben!!

kippen in de rui

TIP 5: EIWITRIJKE SNACKS!

Eiwitrijke snacks zijn onmisbaar voor ruiende kippen, zeker als je niet van voer wilt wisselen. Zorg dan voor een gezonde snack als aanvulling op het dieet van je ruiende kippen!

De larve van de zwarte soldaatvlieg (Nutriworms) zijn rijk aan eiwitten en bevatten 50x meer calcium dan meelwormen. Geef je kippen dagelijks een paar handenvol Nutriworms om ze de gezonde boost te geven die ze nodig hebben. Nutriworms zijn een betrouwbare bron van de essentiële eiwitten die een gezonde verenproductie bevorderen en zijn vooral belangrijk tijdens de rui.

Een dagelijkse eiwitboost van Nutri Worm (40% Eiwit) helpt het ruiproces te versnellen, waardoor uw kippen nieuwe, mooie veren krijgen en ze sneller hun normale energieniveau en eiproductie terugkrijgen. Andere insecten of plantaardige voeding met een hoog eiwitgehalte zijn ook aan te raden.

Indien je nog vragen hebt over de rui, ons product of iets anders, aarzel niet om contact met ons op te nemen. Dat mag via email, whatsapp of via Social Media. Alle mogelijkheden vindt je onderaan deze pagina.

RELATED ARTICLES