Ultieme Vergelijking: Meelwormen of Nutriworms?

Ultieme Vergelijking: Meelwormen of Nutriworms?

Wat zijn eigenlijk Meelwormen en Nutri Worms?

De zwarte soldatenvlieg is een vliegensoort uit het westelijke halfrond.  Zowel de vlieg als de larve vormen geen plaag en kunnen geen ziektes overbrengen.  De larven en of wormen zijn na 2 a 3 weken volgroeid. De larve/wormen eten zo goed als alles en helpen ons op deze manier om organische reststromen her te gebruiken. Het zijn in feite de meest kleine en sterke recycle helden. Omdat wij vinden dat de geweldige duurzaamheidsvoordelen beschikbaar moeten zijn voor een groter publiek en de oorspronkelijke naam daar niet aan bijdraagt noemen wij de zwarte soldaatvlieg liever Nutri Worm

De meelworm daarentegen is de larve van de meeltor. Deze insectensoort gaat net als de zwarte soldaatvlieg door een heel transformatieproces en is een voedzame snack voor vogels, reptielen en vissen. Wel duurt het een stuk langer totdat de meelworm volgroeid is en zijn z'n dieeteisen een stuk stricter. In de praktijk betekent dit dat het 2x keer zo lang duurt om meelwormen te kweken en ze hoogwaardig voer ontvangen.

VERGELIJKING EIGENSCHAPPEN
MEELWORM
ZWARTE SOLDAATVLIEG (NUTRI WORM)
EIWITTEN (MIN) 50%
41%
VET (MIN)
25%
28%
WAARVAN ANTIBACTERIEEL
0%
40%
FOSFOR (MIN)
0.06%
0.4%
VEZELS (MAX)
7.0%
10%
CALCIUM
0
2%
CALCIUM/FOSFOR RATIO
01:02
1.5:1
VOEREISEN INSECTENTEELT
Geproduceerd op basis van (hoogwaardige) meel en tarwe
Duurzaam en Circulair geproduceerd op basis van reststromen
DUUR VOLLEDIGE CYCLUS
3 tot 4 maanden
40 dagen

 

 

Voedingswaarde

Kijkende naar bijgaande tabel vallen een aantal dingen op. Als we kijken naar eiwitpercentage valt op dat meelwormen hier iets meer van bevatten, maar als we kijken naar de volledige voedingswaarde zien we dat de zwarte soldaat vlieg een aantal voordelen heeft waarvan de belangrijkste de hoeveelheid calcium,

Belang van Calcium

Calcium is belangrijk nutriënt in het dieet van een leghen omdat het bijdraagt aan de ontwikkeling van goed ontwikkelde & sterke eierschalen. Daarnaast speelt calcium ook een rol in de algemene gezondheid van je kippen, o.a. voor de ontwikkeling van botten. Calcium heeft een wisselwerking met fosfor, beide moeten tegelijkertijd aanwezig zijn om door de hen goed opgenomen te worden.

De zwarte soldaatvlieg heeft een perfect fosfor/calcium ratio, daardoor kunnen beide nutrienten perfect worden opgenomen door kippen. Meelwormen aan de andere kant bevatten veel fosfor maar bevatten bijna geen calcium en daardoor kunnen beide nutriënten niet goed worden opgenomen.

 

Antibacteriële eigenschappen

Zoals genoemd wordt de zwarte soldaatvlieg gekweekt op een rijke diversiteit aan reststromen dit komt doordat de larve bijzondere antibacteriële eigenschap bezit. Deze eigenschap komt door een vetzuur genaamd laurinezuur. Van laurinezuur is vastgesteld dat het bacteriedodende en virusvernietigende eigenschappen heeft. Deze stof zit ook in en moedermelk. Bij kippen draagt deze stof bij een goed werkend immuunsysteem en beschermd deze tegen onder andere streptokokken, een veel voorkomende probleem bij thuis gehouden kippen. Meelwormen bevatten deze eigenschap niet.

Duurzaamheid

Voor het kweken van insecten zijn energie en ruimte verbruik. In vergelijking met de meelworm heeft de zwarte soldaatvlieg minder ruimte nodig, gebruikt minder energie en is te kweken op een rijkere variëteit reststromen. Daardoor is hij binnen de insectenwereld de koning van circulariteit en duurzaamheid. Het is niet voor niets dat vele bedrijven en wetenschappers onderzoek doen naar de soldaatvlieg voor het verwerken van GFT afval.

Conclusie

Beide insectensoorten zijn een uitstekende snack voor je kippen. Het verschil zit erin dat meelwormen iets meer eiwit bevatten. Daarentegen bevat de zwarte soldaatvlieg 50 tot 80x meer calcium, belangrijk voor de ontwikkeling van de botten en sterke eierschalen. Daarnaast bezitten BSF laurinezuur, een belangrijke stof die bijdraag aan een goed werkend immuunsysteem.
Voor ons de belangrijkste reden om alleen te werken met de zwarte soldaatvlieg is omdat hij bijdraagt aan een circulaire voedselcyclus door reststromen te hergebruiken.

Kortom, wanneer je kippen Nutri Worms voert toon je niet alleen liefde aan je kippen maar ook aan de planeet.

RELATED ARTICLES