Voer Succes Gids: Nieuw Voer Introduceren aan Je Kippen

Voer Succes Gids: Nieuw Voer Introduceren aan Je Kippen

Of het nu gaat om het overstappen van kuikens naar volwassen voer of het introduceren van nieuw voer aan je toom, een goede planning is cruciaal voor een succesvolle overgang. Als je kuikens bijna 18 weken oud zijn of als je hennen klaar zijn voor een beter dieet. Deze voedingsgids zal je hierbij helpen. We bieden je de informatie die je nodig hebt om je toom geleidelijk aan een nieuw dieet te laten wennen, en we delen enkele handige tips voor de kieskeurige kippen!

Inhoudsopgave:

 1. Veranderen van Voer 
 2. Geleidelijke Overgang naar Nieuw Voer
 3. Waarom Sommige Kippen Kieskeurig Zijn
 4. Potentiële Problemen Door Kieskeurige Eetgewoonten
 5. Hoe Om Te Gaan Met Kieskeurige Kippen

1. Veranderen van Voer 

Een abrupte wijziging in het voer van je toom kan leiden tot spijsverteringsproblemen en een verhoogd risico op problemen met kieskeurig eten. Volg daarom deze stappen om deze problemen te voorkomen:

 • Dagen 1-3: Wanneer je kippen voor het eerst laat kennismaken met nieuw voer, meng dan hun huidige voer met het nieuwe voer (in een verhouding van ongeveer 90% tot 10%).
 • Dagen 4-6: Verhoog de hoeveelheid nieuw voer tot ongeveer 25%.
 • Dagen 7-9: Meng het voer van uw kippen: 50% van hun gebruikelijke voer, 50% nieuw voer.
 • Dagen 10-12: Verhoog de verhouding van nieuw voer tot ongeveer 75%, waarbij het resterende 25% hun oude voer is.
 • Dagen 13-14: Verhoog naar een verhouding van 90% nieuw voer tot 10% oud voer.
 • Dag 15: Schakel op de 15e dag volledig over naar 100% nieuw voer.

Kippen Nieuw Voer

2. Geleidelijke Overgang van Je Kippen naar Nieuw Voer

Hoewel sommige kippen vrijwel alles eten, raden we aan om nieuwe kippen snacks en voer geleidelijk te introduceren.  

Het Belang van Geleidelijke Overgang: Het aanpassen van het dieet van je kippen vereist geduld. Hoewel diervoeders speciaal zijn samengesteld voor kippen, variëren de samenstellingen tussen merken en recepten. Deze variaties kunnen van invloed zijn op het gedrag van uw kippen en hun spijsvertering beïnvloeden. Veranderingen in het dieet zijn niet alleen fysiek, maar ook emotioneel, vergelijkbaar met het verminderen van uw dagelijkse koffie-inname.

Stap 1: Beoordeel het Huidige Voer van Je Toom: Voordat je begint, is het van essentieel belang om het huidige voer van uw kippen te evalueren. Stel uzelf de volgende vragen:

 • Krijgen uw kippen hoogwaardig, uitgebalanceerd voer?
 • Hebben ze toegang tot gezonde snacks zoals insecten, granen en groenten net als in de natuur?
 • Biedt u korrels, kruimels of gemeng voer aan?
 • Hoe kieskeurig zijn mijn kippen?

De hededaagse kippen hebben voedzaam en uitgebalanceerd legvoer nodig om gezond te blijven en goede, gezonde eieren te leggen.

Het Begrijpen van de Voedingsbehoeften van Je Kippen: Neem de tijd om het huidige dieet van je kippen te analyseren. Als het huidige dieet niet alle benodigde voedingsstoffen biedt, kan dit resulteren in gezondheidsproblemen. Alleen granen zijn niet gezond voor kippen. Het beste is een mengelmoes van granen, zaden, groenten, kruiden en insecten. 

Net als bij kinderen kiezen kippen niet altijd voor de gezonde optie. Daarom is het aan ons als eigenaars om ervoor te zorgen dat onze kippen de beste voeding krijgen.

3. Waarom Sommige Kippen Kieskeurig Zijn

Hoewel de meeste mensen denken dat kippen alles eten, is het heel normaal dat sommige kippen kieskeurig zijn. Als je kieskeurige kippen in je toom houdt, hoeft u zich geen zorgen te maken. Kippen hebben individuele smaakpapillen en voorkeuren, vergelijkbaar met mensen. De gezondheid van uw kippen kan ook invloed hebben op hun eetlust en smaak.

Mogelijke Gevolgen van Kieskeurige Eetgewoonten: Het lijkt misschien niet ernstig, maar kieskeurige kippen kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor de gezondheid van je kippen en voerkosten. 

Tekorten aan Voedingsstoffen: De gezondheid van uw kippen hangt af van de juiste inname van voedingsstoffen. Als uw kippen bepaalde granen uitkiezen en andere delen van hun voer negeren, kunnen ze tekorten aan voedingsstoffen ontwikkelen. Voer is immers uitgebalanceerd als geheel, zodat elk aspect ervan essentiële voedingsstoffen biedt.

Moeilijkheden bij Het Opmerken van Gezondheidsproblemen: Wanneer je kippen bepaalde voeding niet binnenkrijgen vanwege kieskeurigheid, kan het moeilijker zijn om andere gezondheidsproblemen op te merken. Gewichtsverlies kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door ernstige gezondheidsproblemen zoals een verstopte krop. Als uw kippen kieskeurig zijn, kan dit probleem over het hoofd worden gezien.

Verspilling van Voer: Als je kippen weigeren om bepaald voer, nieuw voer of gezonde snacks te eten, leidt dit tot verspilling.

Minder Plezier Voor Eigenaars: Kippenhouders halen veel voldoening uit het verwennen van hun kippen met gezonde snacks. Als je kippen niet enthousiast zijn over hun snacks of voer, kan dit invloed hebben op je geluk als kippenhouder. Daarnaast kan weigeren van eten zorgwekkend zijn voor eigenaren van kippen. Het is in het belang om te weten hoe je kieskeurig gedrag kan aanpakken.

Tekenen van Een Kieskeurige Kip: Vaak herken je een kieskeurige kip zodra u deze ziet. Wantrouwen tegenover nieuw voer kan zich uiten in de volgende vormen:

 • Terugdeinzen van nieuw voer (of zelfs wegrennen)
 • Wantrouwende reactie (het voer vanuit verschillende hoeken bekijken)
 • Bezorgd vocaliseren
 • Uiteindelijk negeren van het nieuwe voer

Nieuw Voer Introduceren Kippen

4. Hoe Om Te Gaan Met Kieskeurige Kippen

Bij het omgaan met kieskeurige kippen zijn er een aantal eenvoudige manieren om ze aan te moedigen om avontuurlijker te eten. Houd er rekening mee dat kippen niet van de ene op de andere dag veranderen, maar met de tijd kun je nieuw voer en snacks introduceren met steeds minder weerstand. Hier zijn enkele tips die kunnen helpen:

 • Gebruik een voerbak die uw kippen gewend zijn. Routine vergemakkelijken het introduceren van nieuw voer.
 • Introduceer nieuwe snacks (of voer) gemengd met hun favoriete voer en gebruik een geleidelijke aanpak.
 • Laat de meer avontuurlijke eters als eerste proberen. Vaak willen kippen hebben wat hun soortgenoten hebben.
 • Maak van nieuwe snacks verrijkings/bezigheidsactiviteiten, zoals 'scharrelen naar wormen'.

5. Conclusie

Het introduceren van nieuw voer aan uw toom kan enige planning en geduld vergen, vooral als je te maken hebt met kieskeurige eters. Het is belangrijk om nieuw voer geleidelijk te introduceren en het dieet van je kippen zorgvuldig te beoordelen om ervoor te zorgen dat ze de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Houd rekening met individuele voorkeuren en behoeften van uw kippen en raadpleeg een dierenarts als u zich zorgen maakt over hun gezondheid of eetgedrag. Met de juiste aanpak kunt u ervoor zorgen dat uw toom gezond en tevreden blijft.

Wij bij Nutri Worm staat voor het creëren van hoogwaardige en natuurlijke kippenvoeding zonder daarbij concessies te doen aan het milieu. Daarom gebruiken we zoveel mogelijk reststromen en lokale ingrediënten voor ons complete kippenvoer de Circulaire Legkorrel en de Premium Kippenmix. Zo dicht mogelijk bij het oerinstict van onze kippen. Onze aanvullende kippenvoeding helpt om het natuurlijke scharrel gedrag van je kippen te stimuleren met Nutriworms en de Strooimix. Wil jij ook het beste voor je kippen en het betere voor de wereld? Probeer dan eens onze hoogwaardige kippenvoeding! 

RELATED ARTICLES