Veelvoorkomend Probleem: Kippensnot. Wat als mijn kip niest?

Kippensnot verkhoudheid wat als mijn kip nie?
De zomer loopt ten einde en jawel, daar zijn de verkoudheden weer!

Heel erg vervelend. Net zoals bij mensen kan een verkoudheid over slaan in een luchtwegeninfectie met alle negatieve gevolgen nadien. Naast dat het slecht is voor de gezondheid van je kip kan het uiteindelijk ook dodelijk zijn. Heb je een kip die verkouden is of wil je het voorkomen? Genoeg redenen om meer te leren over kippensnot!

In deze blog bespreken we wat het nu precies is, de symptomen, hoe we het kunnen voorkomen en natuurlijk de behandeling. In dit artikel gebruiken we de term ”kip” voor zowel hanen als hennen.

Veelvoorkomend Kippen Probleem
Kippensnot, verkoudheid verhelpen. Snel en effectief

VOORKOMEN

Nu ben je misschien wat geschrokken door wat je hebt gelezen hierboven, maar het goede nieuws is dat snot makkelijk kan worden voorkomen!

Idealiter is/heeft je kippenhok:

  • Tochtvrij. Zorg dat de kieren dicht zijn.
  • Goed geventileerd. Dit kan door een klein raampje in het hok in te bouwen. Je kan dit raampje op slot doen als het te koud is, open zetten in de zomer en het hok toch laten ventileren. Span voor de raamopening gaas zodat er geen ongewenste gasten zoals vossen, marters, ratten, muizen, … in het hok kunnen.
  • Een lage luchtvochtigheid. Dit doe je door je hok te behandelen met witkalk. Smeer dit goed tussen de naden en de kieren zodat deze uitdrogen en minder tocht doorlaten.
  • Een comfortabele temperatuur. Dit is belangrijk, maar zorg er ook voor dat het verschil in het nachthok niet te groot is met de temperatuur van buiten want anders vergroot je weer de kans op ziektes!

Andere dingen die je kan doen zijn:

  • Dagelijks het water verversen. Dit vermijd een hoop problemen. Lang staand water kan een grote bron zijn van schadelijke bacteriën.
  • Voeg extra vitaminen toe aan het water om het immuunsysteem te versterken.
  • Een goede booster voor het immuunsysteem is de Insectensnack van Nutri Worm. Deze draagt namelijk bij aan een goed werkend imuunsysteem! Onze wormpjes bevatten laurinezuur, een voedingstof die anti microbiële eigenschappen bezit.
  • Het water op hoogte hangen. Dit zorgt ervoor dat bacteriën minder snel worden verspreid.
kippen, meelworm, insecten, wat kippen eten

BEHANDELING

Van snot wordt gezegd dat het niet dodelijk is, maar dit is een van de vele fabeltjes binnen de kippenwereld. Als snot niet wordt behandeld, is dit wel degelijk dodelijk. Behandelen is dus ten sterkste aangeraden.

Voor het de beste behandeling kan je best je dierenarts raadplegen, telefonisch of met een visite. Wanneer je je kip niet behandeld, kan een verkoudheid anders makkelijk chronisch worden en zodanige problemen veroorzaken dat de levenskwaliteit naar beneden gaat. Ook bestaat het gevaar dat de andere kippen worden besmet en de gevolgen erger zijn.

Wanneer je kip snot heeft, is het verstandig te kijken naar de mogelijke oorzaken. Ligt het aan het verblijf, het voedsel, de omstandigheden? Zo kan je dit probleem in de toekomst voorkomen en zo jezelf en je kip een hoop ellende besparen.

Voor meer probleem-oplossende blogs en advies, kijk op onze website of twijfel niet contact op te nemen!

RELATED ARTICLES