Doorgaan naar artikel

★★★★★ UITSTEKEND! 200+ Reviews. 4,9 van de 5 sterren.

Hoogwaardige, Natuurlijke Kippenvoeding! 🐔🐔

Het Beste voor je Dieren, het Betere voor de Wereld!

7 TIPS om je Kippen Goed te Verzorgen in de Winter

7 TIPS om je Kippen Goed te Verzorgen in de Winter

Helaas, helaas, de periode van schattige kuikentjes en zonnebadjes is voorbij… De herfst is al bezig en spoedig komt de winter eraan. Eerder bespraken we al wat de rui is en daarna vertelden we hoe je je kippen hierin kunt ondersteunen. Wat snot is– een typisch kwaaltje voor deze periode, maar als je kippen houdt komt er helaas of gelukkig nog zoveel meer bij kijken in de winter!

In dit artikel gebruiken we de term ”kip” voor zowel hanen als hennen

In deze blog bespreken we 7 tips hoe je je kippen optimaal kan verzorgen in de winter! Lees lekker mee!

TIP 1: ZORG VOOR VOLDOENDE VERS WATER

Vers water is zo ongelooflijk belangrijk bij het houden van kippen! Lang stilstaand water kan een grote bron van bacteriën worden, zoals we al eerder bespraken in onze blog over kippensnot en hoe het te vermijden. Kippen eten en drinken in de winter omdat ze een snellere stofwisseling nodig hebben om hun lichaam warm te houden, dus als de toegang tot één van die twee elementen wordt ontzegd, is dit problematisch.

  • Optie 1

In de winter kan je een waterbak verwarmer aanschaffen, maar daar zijn ook weer voor- en nadelen aan verbonden. Door een verwarmer in of onder de drinkbak te plaatsen, bevriest het water niet en kunnen de kippen zonder enig probleem blijven drinken. Bovendien kan jij gerust naar je werk zonder je zorgen te hoeven maken over je kippen.

Je kan zo een verwarmer onder de drinkbak zetten, of erin. Handig, zou je zo denken. De meningen over zo een verwarmer zijn echter verdeeld.

Warm of heet water verdampt. Wanneer de damp van het water op de kammen, gezichten, of lellen van de kippen komen, kunnen deze bevriezen. In de drinkbak is nog erger dan eronder. Dit heeft ook weer serieuze gevolgen en achteraf ben je weer verder van huis dan daarvoor. Bovendien wordt zo een verwarmer aangesloten op elektriciteit en die kosten lopen dan ook weer hoog op gedurende de lange vorstperiode.

Misschien is zo een verwarmer toch niet een goed idee? Bij andere twijfels, contacteer zeker je dierenarts. Hij/zij zal zeker met jou de andere opties willen bespreken en bepalen wat het beste is voor jouw dier. Hiermee bedoelen we dat sommige rassen andere verzorging nodig hebben. Bijvoorbeeld de kuifhoen mag met zijn of haar kuif niet in water komen gedurende de vorstperiode want de kuif zal dan bevriezen en de kip zal vervolgens afkoelen…

  • Optie 2

De andere optie voor vers water is het water verschillende keren per dag verversen. Zo ben je er zeker van dat het water niet bevriest, dat het niet té koud wordt en dat de bacteriën flink worden gehalveerd elke keer je het water ververst.

Het nadeel hiervan is natuurlijk weer dat niet iedereen de tijd heeft om dit te doen gedurende dag en dat wanneer je vitaminen in het water doet- wat absoluut aan te raden is in de winter, de vitaminen elke keer weer verloren gaan. Moeilijke kwestie dus!

TIP 2: VOORKOM BEVRIEZING VAN KAMMEN EN LELLEN

Nu is het gewoon een feit dat sommige rassen meer aandacht nodig hebben dan andere, zo ook bij vriesweer. Een kip met grotere lellen een zijdehoen of een (baard)kuifhoender hebben in deze periode meer aandacht nodig.

Voor deze rassen (en voor rassen in het algemeen eigenlijk) is handig om een ‘gesloten’ drinkbak te hebben. Zo kan je kip drinken maar loopt zij/hij niet het risico bevroren lellen te hebben omdat deze nog nat zijn van het drinken. Hieronder zie je een foto van een ‘open’ en ‘gesloten’ drinkbak:

Het nadeel van een open drinkbak is dat er makkelijk veel vuil in komt en makkelijk wordt omver gelopen bij enthousiaste kippen, iets wat je minder snel hebt bij een gesloten drinkbak. Het nadeel van de tweede is dat je hem moeilijk schoon houd.

Zorg ervoor dat de poten van je kippen enigzins op temperatuur blijven. Wanneer je kippen hun poten warm kunnen houden, zullen ze automatisch hun lichaamstemperatuur veel beter kunnen regelen en behouden.

Je kan hun hierbij helpen door een goede, vocht absorberende ondergrond te leggen (zoals houtschilfers) en in hun nest stro te leggen. Zorg er ook voor dat de nesten breed genoeg zijn, zodat ze kunnen zitten als ze slapen.

TIP 3: ZORG VOOR EEN GOED NACHTHOK

Kippen kunnen hun lichaamstemperatuur goed onder controle houden als ze aan niet te veel tocht worden blootgesteld. Zorg dat het kippenhok dus aan de volgende eisen voldoet:

  • Tochtvrij en een lage luchtvochtigheid

Maak alle kieren en scheuren dicht in het kippenhok. Je kan deze dicht kitten of met witkalk dichtmaken. Dit zorgt er niet alleen voor dat je kippen niet in de tocht zitten, maar zorgt ook dat er geen en/of minder vocht binnen kan, wat minder snel voor schimmel zal zorgen. Kieren is trouwens ook de ideale verstopplaats voor bloedluizen, dus de kieren dichtmaken is alleen maar logisch!

  • Een comfortabele temperatuur.

Dit is belangrijk, maar zorg er ook voor dat het verschil in het nachthok niet te groot is met de temperatuur van buiten want anders vergroot je weer de kans op ziektes! Dit kan je doen extra grondbedekking te leggen, zodat het hok goed isoleert.

TIP 4: ZORG VOOR EEN GOEDE BUITENREN

kippen, meelworm, insecten, wat kippen eten

Als je je kippen buiten in de tuin laat lopen, zullen nog gelukkiger zijn, maar als je je kippen in een ren houdt, moet de ren aan de volgende eisen voldoen:

  • Minstens 3m²/kip
  • Een ruimte hebben uit de wind, regen, hagel en sneeuw

Dit is belangrijk en eigenlijk heel simpel om te maken! Je kan een zeil over een deel van de ren hangen. In dit deel (en eigenlijk overal in de ren) kan je nog wat extra struiken planten, die de wind blokkeren. Eventueel, maar dit is absoluut niet verplicht, kan je wat extra isolerende grondbedekking in dat deel leggen, zodat ze daar lekker warm uit de zure weersomstandigheden kunnen zitten maar toch nog buiten in de frisse lucht kunnen zijn. Nu heb je de perfecte ren gecreëerd waar je kippen zowel in de zon kunnen zijn (daarom is het belangrijk dat je niet de hele ren bedekt want zo hebben de kippen geen toegang meer tot de zon, wat echt belangrijk is voor de gezondheid van je kip), uit onaangename weersomstandigheden zijn, en een goed isolerend nachthok hebben. Goed bezig!

TIP 5: GEEF JE KIPPEN MEER ETEN IN DE WINTER

Kippen hebben meer eten nodig in de winter omdat het kouder wordt.

Als ze een volle krop hebben, kunnen ze zich makkelijker warm houden buiten omdat ze daar nu de energie voor hebben. (Weet je niet wat een krop is? Kijk dan gauw even naar onze blog ‘kropverstopping’ daar wordt uitgelegd wat een krop is, welke problemen er kunnen op treden en de behandeling.) Goed is dus als je je kippen meer eten aanbiedt, tenzij je al onbeperkt eten hebt staan in hun hok.

Naast meer eten kan je ze ook ander eten geven waar meer calorieën in zitten. Zonnebloempitten bijvoorbeeld bevatten veel energie en vetten.

TIP 6: VERMIJD VERVELING

In de zomer nemen de kippen gezellig een zandbadje, in de herfst scharrelen ze in de bladeren op zoek naar wormen en andere insecten, in de lente komt terug het eerste groen terug maar in de winter… In de winter is het koud en nat en is er eigenlijk niet veel te doen voor je kippen.

Nu loop je het risico dat je kippen verveeld worden en elkaars veren beginnen uit te pikken. Dit is heel pijnlijk voor de andere kip, de veren gaan kapot, je kip is minder beschermt tegen de kou en allemaal die wondjes kunnen ook nare gevolgen hebben.

Daarom is het extra belangrijk juist nu je kippen te voorzien van extra afleiding. Je kan bijvoorbeeld NutriWormen in een speelbal doen, fruit en groenten omhoog hangen, zorgen voor verschillende hoogtes en/of een xylofoon aanschaffen voor je kippen!

Het is belangrijk een goede balans te vinden tussen je kippen entertainen maar ze ook niet te veel uit te putten, ze hebben immers geen energie teveel in deze periode! Probeer zo het fruit omhoog te hangen dat ze eraan kunnen en iets moeten doen voor hun eten, maar dat ze niet te hoog moeten springen, dit zou echter verspilling zijn van hun energie.

TIP 7: LET OP MET WARMTEBRONNEN IN HET HOK

Let heel goed op met warmtebronnen in het hok en gebruik ze bij voorkeur niet. Je kippen wisselen namelijk niet voor niets hun veren. Ze zijn op het koude weer afgestemd en wennen er langzaam aan naarmate de winter verder vordert. Als je dan een warmtelamp of kachel gaat gebruiken, is de kans groot dat je je kippen ziek maakt door het temperatuurverschil binnen en buiten. Of, in een slecht scenario, er is een stroomstoring, je lamp brandt door, de kachel heeft een probleem, en er is brand?

Echter, er zijn rassen waarbij een extra warmtebron misschien nodig kan zijn. Bijvoorbeeld zijdehoenders hebben geen gladde en waterdichte veren en kunnen er niet goed tegen als ze nat worden. Nog steeds, zoek dan eerst naar een andere oplossing voor je extra warmte in het hok plaatst.

MEER TIPS EN INFO?!

Bij vragen, aarzel niet om ons te contacteren via mail, WhatsApp, Instagram of Facebook! Als je nog suggesties of opmerkingen hebt, kan je deze ook altijd delen met ons. Elke week schrijven we een blog over een belangrijk onderwerp dat past bij het seizoen, dus hou onze website in het oog! Bedankt voor het lezen van deze blog, je kippen zullen vast blij met je zijn!

RELATED ARTICLES