3 TIPS om Meer Eieren!

3 Tips For More Egg Laying Hens

Zorg voor goede basisvoeding

Het maken van een ei kost een kip veel energie. Als je wilt dat je kippen meer eieren leggen, moet je ze dus een uitgekiend dieet voorzetten. Geef de kippen speciaal samengestelde legvoeding, bijvoorbeeld een legkorrel. Daarnaast kun je zorgen voor extra calcium (voor sterke eierschalen) door ze fijngemalen eierschalen of schelpjes te geven. Het bijvoeren met insecten zorgt voor extra eiwitten dit kippen nodig hebben om meer eieren te leggen. Geef ze dus af en toe een handje (gedroogde) insecten. Dankzij de enorme rijkdom aan eiwitten, vitaminen, mineralen en essentiële voedingstoffen zorgen nutriworms er voor dat je kippen meer eieren leggen.

Vergeet ook het belang van vers water niet. Schoon en helder water is onmisbaar.

Verleng het legseizoen

Kippen leggen van nature eieren in het voorjaar en de zomer. Het is dan lekker lang licht, zodat kuikens goede kans hebben te overleven. Met kunstlicht kun je de dagen in de winter verlengen. Je houdt de kippen hiermee voor de gek, waardoor ze ook in het najaar eieren blijven leggen.

Zen

Je hebt ongetwijfeld de uitdrukking “van de leg zijn” gehoord. Als je dit over iemand zegt, bedoel je dat iemand door alle stress helemaal uit zijn doen is. De uitdrukking gaat oorspronkelijk echter over kippen. Als er iets gebeurt waardoor je kippen in de stress schieten, zullen ze een paar dagen geen eieren leggen.

Voorkom dus dat je kippen in de stress schieten. Houd honden en katten op afstand (of laat ze aan elkaar wennen) en zet de muziek niet te hard – dat zullen je buren ook leuk vinden.

Kortom: zorg voor ontspannen en goed doorvoede kippen en je wordt beloond met lekkere eitjes!

RELATED ARTICLES