Veelvoorkomend Probleem: Kropverstopping

Common Problem in Chickens: Goiter blockage


Wat is een krop?

Voor we hierop verder ingaan, beginnen we met het begrip ‘krop’. Een krop bij een kip is te vergelijken met de wangzakken van een hamster. Deze stopt daar reserves in voor later; dit werkt hetzelfde bij een kip.

De krop is een soort zak die uitzet wanneer er eten in komt. Het eten komt nadat de kip het heeft doorgeslikt eerst in de krop voordat het naar de eerste maag gaat. Wanneer er geen eten is, haalt de kip daar reserves uit. Je kan de krop ook voelen; dit doe je door simpelweg je kip te pakken en in de buurt van de slokdarm zal je de krop voelen. Als je kip net granen heeft gegeten, kan je deze nog voelen. Als alles is goed is, is deze licht kneedbaar, als het onnodig is dan niet kneden want dit doet pijn voor de kip.

Een krop kan ook verstopt raken. Dit gebeurt als de krop het voedsel niet goed kan doorvoeren, met als gevolg dat het voedsel zich ophoopt. Deze raakt overvol en al snel zal de kip niet meer eten en drinken. Als je nu aan de krop gaat voelen, voelt deze hard aan en is niet meer kneedbaar. Andere symptomen zijn dat de kip evenwichtsproblemen heeft, niet meer op stok gaat en zich ziek gedraagt. Het is belangrijk dat je er snel bij bent, dan is niet alleen de behandeling makkelijker maar hoe sneller de kip terug eet, hoe beter!

Behandeling:

Je kan uiteraard met je kip naar de dierenarts gaan, en deze zal de krop van je kip ofwel opensnijden en de inhoud legen ofwel de krop leegtrekken. Beide opties zijn niet aangenaam voor je kip.

Thuis kan je je kip meer in het oog houden en kan het makkelijker zijn.

Sommige mensen laten hun kip overgeven door ze ondersteboven te houden en dan de krop te masseren, maar dit is ABSOLUUT NIET AAN TE RADEN om het simpele feit dat de kans

groter is dat de kip stikt in haar eigen kots, dan dat de krop helemaal leeg is.

Wat kan je dan wel doen?

Simpel, een mix geven van appelazijn en water. Dit spuit je het best op met een spuit. Het moet echter wel appelazijn zijn want gewone huishoudazijn is dodelijk voor de kip. Ongeveer 2/10 appelazijn en de rest is water. Dit spuit je op en vervolgens masseer je ‘de patient’ 10 minuten. Herhaal dit 2 à 3 keer per dag en na een aantal dagen is ze weer helemaal in orde!

Opmerking!

Gedurende de behandeling en de week daarna is het belangrijk dat de kip alleen maar graan eet en geen groenten, fruit, brood etc. 

Op die manier heeft de krop de tijd om tot rust te komen en alles terug te regelen.

RELATED ARTICLES