Kippen Houden Complete Gids

Hoe Maak Ik Mijn Kip Tam?

Kippen in de tuin zijn supergezellig. Ze brengen wat leven in de brouwerij. Van nature zijn kippen erg schuwe dieren, die er bij het minste teken van gevaar vandoor gaan. Maar als je ze een klein beetje liefde en aandacht geeft, zijn ze heel makkelijk tam te maken.

Laat ze wennen

Om kippen tam te maken moet je zorgen dat ze leren dat je geen gevaar oplevert. Geef ze daarom regelmatig aandacht als ze nog jong zijn. Pak ze op, en streel ze een beetje om hen te laten merken dat je niet gevaarlijk bent. Door ze regelmatig op te pakken, bij ze in de buurt te zijn en ze iets lekkers te geven zullen ze je steeds meer gaan waarderen.

Als je kippen koopt dan kun je bij de fokker vragen of ze gewend zijn aan mensen. Sommige fokkers zorgen ervoor dat kippen op jonge leeftijd al aan mensen wennen. Een schuwe kip op latere leeftijd tam maken is erg lastig.

Geef ze een lekkere snack, zoals een regenworm of (iets makkelijker te verkrijgen) een handje Nutriworms of meelwormen en de kippen zullen al snel enthousiast worden als ze je zien. Laat ook de kinderen de kippen voeren, zodat de dieren ook aan hen kunnen wennen. Doe je het goed, dan worden de kippen zo tam dat ze al snel achter je aanlopen. Het kan maar zo gebeuren dat je aan het koken bent en een tamme kip via de keukendeur even poolshoogte komt nemen.

Kippenrassen voor tamme kippen

Alle kippen zijn tam te maken, maar sommige kippenrassen zijn van nature iets tammer dan de andere. Zo staan Japanse kriel, de Orpington en het zijdehoen bekend om hun vriendelijke karakter. Extra leuk zijn de kuikens van de Orpington, die kunnen zomaar op schoot springen en lijken echt van mensen te houden.

Toch een schuwe kip?

Heeft een kip als kuiken geen contact met mensen gehad? Dan zal ze je misschien erg eng vinden en protesteren als je haar wilt oppakken.

Alleen met veel geduld, liefde en aandacht zul je de kip leren dat je te vertrouwen bent. De beste manier om dit te bereiken is door je kippen met de hand te voeren. De liefde gaat door de maag, nietwaar? Hoe lekkerder ze de snack vinden hoe dichter bij ze komen en hoe tammer ze worden. De meeste kippen houden het meest van insecten. Een handje Nutriworms vinden ze enorm lekker, daardoor helpt het voeren direct om je kippen of kuikens tam te maken!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.